Откриха най-дългия тунел у нас – “Железница със специална церемония на

...
Откриха най-дългия тунел у нас – “Железница със специална церемония на
Коментари Харесай

Откриха тунел Железница

Откриха най-дългия тунел у нас – “Железница ” със специфична гала на автомагистрала “Струма ”. Заедно с него беше пуснато придвижването и по още 4 километра пътна права от аутобана.

На събитието участваха министър председателят Николай Денков, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и заместникът му Росица Кирова, транспортният министър Георги Гвоздейков, районният министър Андрей Цеков, депутати, кметове и други публични лица.

“Това разкриване бележи една стъпка по-напред до пълноценна транспортна съгласуваност на България с нейните съседи – в частност с Гърция, а в една малко по-далечна вероятност и с завършването на първия ни транспортен кулоар, свързващ южната и северната ни граница “, разяснява министър Цеков.

Регионалният министър напомни, че планът за тунела е стартирал през 2019 година и е претърпял седем държавни управления.

“И в случай че това не е един добър образец за политическа резистентност, е един отличен образец за последователност и резистентност в районната политика. И всеки кабинет има принос за един приоритет, който усъвършенства както стопанската система ни, по този начин и демографията “, акцентира Андрей Цеков.

И изясни, че секторът от 4,4 км е относително дребен, само че е извънредно комплициран като инженерни решения и индикатор за качествата на българската инженерно-техническа мисъл, и за потенциала на българските проектанти и строители.

“Остават ни 26 км от автомагистрала “Струма ”. Очаквам през идващите 2 седмици да има решение и за оставащия сектор, който да обезпечи връзката сред Симитли и Кресна “, означи още министърът и продължи:

“Искрено се надявам, че до 2027-2028 година ние да имаме пълноценна магистрална съгласуваност сред София и гръцката ни граница, чакам почти по същото време да е приключена и връзката ни на север до румънската граница “.

Тунел “Железница ” беше готов преди няколко години, но свлачища в региона постановиха внедряването на спомагателни уреди.

Съоръжението е с дължина към 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас. Заедно с правите преди и след него в употреба се вкарват 5 км автомагистрален път.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 година

Тунелът е с две обособени тръби за придвижване, всяка с дължина към 2 км. Съоръжението е с всички системи за сигурност, енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и така нататък Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за коли, по които ще могат да минават коли за спешна помощ, пожарни и други профилирани машини. В случай на пътен случай или затваряне на една от тръбите те ще се употребяват за безвредно извеждане на пасажерите. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР